Mezinárodní Visegrádská cena míří do SoundCzechu

Share me

Dne 15. října ředitelka Visegrádského fondu, paní Linda Kapustová Helbichová a náměstek ministra kultury, pan Michal Šašek předali Martonu Narayovi a Monice Klementové z hudební proexportní kanceláře SoundCzech Institutu umění – Divadelního ústavu, Mezinárodní visegrádskou cenu.

 


Cena byla udělena hudební proexportní kanceláři SoundCzech za dlouhodobou iniciaci mezinárodní výměny a spolupráce v rámci visegrádských zemí cílenou na profesionály z hudební scény. Ti měli za podpory SoundCzechu možnost zúčastnit se významných světových festivalů a přehlídek, mezi kterými nechybí prestižní akce v regionu jako Sharpe. SoundCzech též inicioval program ProVisit do Polska a na Slovensko a plánuje Maďarsko. Kancelář též pracuje na budování a posilování strategických spojení s cílem vytvořit více interakcí mezi zeměmi V4. Mezi tyto aktivity patří i platforma CEEntral party, místo setkání a networkingu zemí V4 a střední Evropy na hlavních hudebních akcích, kterou SoundCzech inicioval.

Hudební kancelář SoundCzech má za cíl pomáhat proniknout české hudbě do zahraničí, a to bez ohledu na hudební žánry. Od svého vzniku v roce 2017 je součástí Institutu umění –Divadelního ústavu a financovaná z rozpočtu Ministerstva kultury České republiky. V rámci otevřených výzev LinksOut kancelář podporuje krátkodobé výjezdy českých dramaturgů, kurátorů, hudebních profesionálů na významné festivaly a profesní akce v zahraničí. V rámci výzev ProVisit zase SoundCzech usiluje o efektivní propojení profesionálů v hudebním průmyslu (hudební kluby, hudební festivaly, bookingové agentury, labely ad.). SoundCzech též kontinuálně organizuje workshopy a mentoring sessions s předními českými i zahraničními profesionály na profesní a aktuální témata.

Mezinárodní visegrádská cena je každý rok udělena jedné osobnosti nebo instituci za podporu středoevropské duchovnosti a úspěchů v kulturní spolupráci zemí Visegrádu. Je důležité, aby aktivity vítěze byly propojeny alespoň se třemi visegrádskými zeměmi – prostřednictvím společných programů a spolupráce.